12 dagen van kerstmis – dag 10

We naderen het einde al van de serie, nog 2 berichtjes te  gaan en nog 3 kansen om een kadootje voor iemand anders te winnen. De winnares van gisteren is:

nr. 20 Margo

Margo, ik heb je inmiddels gemaild. De prijs is een kaartje `wollig` garen om bijv. schaapjes of baarden van kerstmannen mee te borduren  met een lapje stof.

Hieronder zien jullie een deel van de ingepakte kadootjes, ik vind pakpapier uitkiezen altijd een van de leukste dingen om te doen. Er is tegenwoordig zoveel keuze. En ik heb een zwak voor papier. Als ik geen borduurwinkel had, dan had ik misschien wel een papierwinkel ;-).  Dit jaar is het inpakfolie geworden in rood, groen en blauw. Het ziet er echt heel gezellig uit, het is alleen wat lastiger om mee in te pakken dan gewoon papier. Maar ja, het oog wil ook wat.

12 days dag 10

Maar waar isde traditie van kadootjes in papier inpakken toch ontstaan? Dat doen we al eeuwen, het schijnt dat de Koreaanse Bojagi (een lap waarin kadootjes werden verpakt) al sinds de eerste eeuw na Christus werd gebruikt. In de Victoriaanse periode gebruikte de gegoede stand papier, met lintjes en kant, om kadootjes in te verbergen. In het begin van de 20ste eeuw werd het vaak dikke en lastig te vouwen papier vervangen door tissue papier (vaak in groen, rood en wit), waarmee je ook het kadootje zelf kon verbergen voor de ontvanger. Later gingen winkels het bekende bruine pakpapier gebruiken om aankopen in te verpakken.

In 1917 echter, in de VS, kregen twee broers een goed idee. Ze hadden al een winkel in postpapier en kaarten in Kansas City, Missouri en hadden het idee dat het kerstseizoen wel eens bijzonder goed zou kunnen zijn. Zo goed zelfs, dat ze geen standaard tissue papier meer hadden. Ze wilden andere klanten niet de dupe laten worden van hun succes en hadden een vervanger nodig voor het uitverkochte ppaier. In hun voorraad vonden ze een stapel luxe Frans papier, papier dat bedoeld was om de binnenkant van enveloppen mee te versieren. On het motto van “het kan geen kwaad”, zetten ze het papier in hun etalage en verkochten het voor 10 dollarcent per vel. Het papier was binnen een mum van tijd uitverkocht.

Dus, voor het kerstseizoen van 1918 haalden de broers dezelfde truck uit, luxe Frans papier werd aangeboden als inpakpapier. En weer was het papier heel snel uitverkocht. In 1919 bedachten de broers dat ze het mooie papier zelf wel konden maken en produceerden ze hun eigen inpakpapier, mooi uitgevoerd en ontworpen met als enige doel om het te gebruiken voor het inpakken van kadootjes.  Dat waren de broers Joyce en Rollie Hall. En hun winkel? Hallmark, een van de grootste, zo niet de grootste winkelketen in kaartjes, postpapier EN inpakpapier.

Hoe pakken jullie de kadootjes voor kerst in?

pakpapier

met foto

Advertenties

34 thoughts on “12 dagen van kerstmis – dag 10

  • mijn grote passie is ook papier, ik verzamel en verstuur ansichtkaarten naar vrienden, familie en kennissen en collega’s. Het inpakken van kadootjes vindt ik heel belangrijk, de helft van de lol. Probeer het voor iedereen heel persoonlijk te maken , met een aparte ”touch”. Soms met geverfde schapenwol, soms met een vers bloemetje, of vers takje, soms met een gedownloade label.

 1. Sinds er kleinkinderen zijn vieren wij weer Sinterklaas maar glimmend zilver-of goudpapier in combinatie met rood is mijn favoriet voor kerst.
  Groeten van Barbara

 2. Leuk om te lezen. Wij doen niet aan kadootjes met de kerst, dus ook geen inpakpapier nodig. Als je trouwens al dat mooie papier ziet zou je bijna aan kerstkadootjes gaan doen,

 3. Net als heel veel andere goede ideeën per toeval ontstaan dus, geniaal!!! Fijne dagen iedereen en voor degene onder ons met wat extra vrije tijd: veel borduurplezier.

 4. Soms zou je alleen al voor de mooie verpakkingen cadeautjes onder de boom willen leggen. Maar ook wij zijn met ons gezin fanatiek Sinterklaas vierder, dus met kerst zijn er geen cadeautjes, wel een mooi gedekte tafel en veel gezelligheid.

 5. Bedankt voor het winnen. Met kerst pak ik graag de cadeautjes in glimmend papier. Meestal in de lievelingskleur van de krijger.

  Groetjes, fijne feestdagen en een gezond en commercieel goed 2014

 6. Margo gefeliciteerd!
  Hier ook geen kerstcadeautjes,maar ik ben wel gek op mooi inpakpapier.Als ik mooi papier zie,dan koop ik het meestal als het niet duur is.Zo kan ik cadeautjes voor iedereen verschillend inpakken en dan ook vaak op een bijzondere manier.
  Jammer dat het al bijna afgelopen is-vind het gezellig zo deze verhaaltjes.Zoals hoe de naam Hallmark is ontstaan en wat je verzamelt.
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 7. Cadeautjes met liefde gegeven en ingepakt zijn altijd fijn om te geven of te krijgen, het doet er dan bijna niet meer toe wat er in zit! Het is gezellig om elke dag iets van je te lezen, veel werk, maar we genieten er allemaal van.

 8. Pak alleen maar lege doosjes in glimmend pakfolie, wij doen al jaren geen cadeautjes meer, we hebben immers al zo veel. Maar van die glimmende pakjes onder de boom staat wel gezellig.

  Lieve groet Lia

 9. Ik gebruik tegenwoordig vaak lapjes, doorzichtig of een leuk katoentje. Met een leuke kleur garen of lintje wordt het een prachtig pakje. Bovendien herbruikbaar dus milieuvriendelijk.

 10. De prijsjes voor de kerstwedstrijd van de bridgeclub pakken we altijd zo creatief mogelijk in. Men kan wel zien wat erin zit, maar we versieren het zo mooi mogelijk. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld de staatsloten ingepakt in geschept papier.
  Een paar jaar geleden heb ik kerstinpakpapier (roodglanzend met sterretjes) gebruikt om een veel te wit lijstje deels te beplakken, en daarin heb ik een kerstborduurtje gedaan.
  Aafke

 11. Leuk, je verhaal.over cadeautjes geven en inpakken. Ik gebruik wel vaak folie;, Dit jaar gebruik ik wat vaker de meer rustiger bruin/gele tinten.

 12. Hoi Annemiek, ook ik ben gek op papier, om op te schrijven (in flow magazine wordt je heel vaak verrast met mooie papiercadeautjes) en om in te pakken, heb net voor mijn klanten van mijn praktijk 120 cadeautjes ingepakt met prachtig papier en de mensen reageren allemaal zo enthousiast, leuk om te doen hoor 🙂

 13. Een cadeautje mooi ingepakt in een leuk papiertje is soms te mooi om uit te pakken. Ik probeer dat zo netjes mogelijk te doen zodat het papier nog eens gebruikt kan worden. Hartelijke groeten, Beerta.

 14. Ik pak niet zo vaak cadeautjes in. Meestal doen ze dat al wel in de winkel als je zegt dat het voor een jarige is of zo. B.v. in de boekwinkel, de Body Shop ,galanterie zaken. Als ik iets heel persoonlijks wil geven doe ik dat in een tasje of zakje waar ikzelf wat op geborduurd heb. En dat doe ik dan weer in een gift-tasje. Die kun je in allerlei maten en dessins kopen. Zien er ook leuk uit. Het verhaal achter het inpak papier vond ik interessant.

 15. Dit jaar worden het effen rode pakjes met daarom heen doorzichtig folie en dan daartussen gouden sterretjes
  Zier er super mooi
  En voor mijn zoontje kerst cars papier

 16. Hoi Annemiek, het is echt genieten om elke dag je blog te lezen! ik heb zelf ook een zwak voor mooi papier, mag ook altijd graag even kijken bij winkels waar ze het hebben. zoals een tijdje terug in Bremen, daar zit een ouderwetse winkel in kantoorartikelen met een groot assortiment aan papier maar ook mooie potloden ed.
  Groetjes Saskia

 17. Geen cadeautjes onder de boom. Maar een presentje geven rond de Kerstdagen wordt met kerstpapier en lint omwikkeld gegeven.
  Wat met kerst niet mag ontbreken zijn de Hongaarse fondant bonbons. (szaloncukor) dit zijn verpakte grote chocolade ( toffee achtige vorm) bonbons, verpakt in goud-zilver-groen- rood glans papier al of niet met engel of sterretjes opdruk.
  Hier wordt de boom mee vol gehangen! De kerstboom mag pas na Driekoningen, op 6 januari ,worden “geplunderd” Vaak komt men dan tot de ontdekking dat uit de volledige intacte verpakking alleen met veel geluk nog iets te snoepen valt.
  Evenals het borduren enige vaardigheid vraagt, zo ook het suikergoed uit de verpakking te draaien dat het niet te zien is en het lege omhulsel terug te hangen in de boom.

 18. Wat leuk dat je hier steeds elke dag zulke leuke tips en verhalen schrijft. De cadeautjes die ik inpak doe ik altijd met een mooi papiertje en dit jaar komt er een soort verhaaltje gedichtje bij want ik heb, vind ik zelf, een heel leuk cadeautje voor de handwerkvriendinnen gemaakt wat ze steeds kunnen gebruiken bij het borduren.

 19. Een pakje krijgen is altijd leuk, spannend en maakt mij zo nieuwsgierig dat ik een eind durf wachten om het open te maken, hoe mooier het kadootje is ingepakt hoe moeilijker het is om het mooie ingepakte pakje te openen, laatst ben ik 60 geworden en een vriendin had zo’n mooi pakje gemaakt met bloemetjes enzo, bijna een kunstwerkje op zich, gewoon prachtig, ik heb dan toch een eind gewacht om het te openen,wat zij eigenlijk wel heel erg apprecieerde.
  Bedankt voor alle leuke verhaaltjes, weetjes en berichtjes, dank zij jou Annemiek!

 20. Ik zoek vaak naar zo mooi mogelijk papier, mooi lintje erom,
  kleine kerstballetjes of een klein borduurtje er aan,
  vorig jaar heb ik kleine koekjes in kerst figuur en
  vormpjes gemaakt met zout deeg, afwerken met een lintje en eventueel
  verven en je hebt een heel apart cadeautje met naam labeltje,
  en voor de ontvanger een leuk ornamentje voor in de boom!

 21. mooi papier heb je gebruikt Annemiek. met Kerst is het inderdaad leuk om glimmend papier te gebruiken, maakt het extra feestelijk. moet nog op zoek naar een mooi papiertje.

 22. Kadootjes inpakken altijd leuk elk jaar een ander thema soms gewoon wit crepepapier met veel rode en groene linten dan een jaar folie met raffia maar altijd zelf gemaakte labels eraan. Vroeger een vreselijke hekel aan geschiedenisles maar dit zijn wel leuke weetjes ben nu alweer benieuwd naar het berichtje van morgen tot dan

 23. Ja pakjes inpakken, altijd erg leuk.
  Al was hier in Oman in het verleden maar weinig mooi pakpapier te koop.
  Tegenwoordig is er meer keuze, maar niet helemaal mijn smaak (erg druk en vooral gericht op kinderen).
  Wat dat betreft is er in Nederland erg veel meer op de markt.
  Koop ook meestal wel wat papier in Nederland wat ik dan meeneem hierheen.
  Fijne Kerstdagen iedereen.

 24. bij ons in bruin/beige inpakpapier en dat wordt dan versierd met kanten onderleggers, of reepjes van hetzelfde papier waar je dan met een schaar krullen van maakt en zo een bloem maakt om op het cadeau te plakken, of stempels erop zetten, of met contrasterende linten versieren, of….. je kan er zoveel meedoen en het is altijd mooi
  lieve groet

 25. Leuk verhaal om te lezen.
  Ik zeg altijd maar…Goed ingepakt is de helft van het cadeau.
  Een mooi labeltje, een persoonlijk tintje, een borduurtje, kortom er zijn zoveel mogelijkheden om je pakje te versieren.
  Iedereen heerlijke dagen en veel borduurplezier toegewenst.
  lieve groetjes

 26. Je hebt al weer zo’n leuk verhaal om te lezen…..ik pak graag dingen in doorzichtig folie met veel lintjes, kaartje e.d. Het blijft leuk om anderen te verrassen met wat leuks!
  Gr. Carla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s