12 dagen van kerstmis – dag 9

De gelukkige winnares van gisteren is:

nr. 41 Marina

De prijs van gisteren is een kaartje van mijn favoriete gouddraad (petite treasure braind van Rainbow Gallery) en een lapje stof om  het op uit te proberen. Marina, laat me maar weten waar ik het naar toe kan sturen.

Nu de kerstdagen steeds dichterbij komen, wordt het tijd om na te denken over het menu. Wij gaan dit jaar bij mijn ouders eten, dus ik heb het makkelijk ;-). Twee jaar geleden heb ik het kerstdiner voor onze familie gekookt en dan mag een lekkere cranberry saus niet ontbreken. Het heeft even geduurd voor ik een goed recept had, maar dit recept is echt een blijver.

Easy Homemade Cranberry Sauce

Ingrediënten:

1 zak verse cranberries 340 gr

2-3 beetje zure appels

50gr basterdsuiker (ik vind de lichtbruine het lekkerste)

200 ml water

2 eetlepels citroensap

1/2 theelepel kaneel

1/2 theelepel gemalen kruidnagels

Werkwijze:

1. Verwijder lelijke, witte of verdroogde cranberries.

2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.

3. Doe de cranberries met het water, stukjes appel en citrroensap in een pan en breng aan de kook.

4. Voeg het kaneel en de kruidnagels toe en de suiker en roer goed door.

5. Laat het hele mengsel ongeveer 15-20 minuten zachtjes doorkoken, kijk uit, want de cranberries “ontploffen” een beetje. Deksel op de pan dus.

6. Proef de saus, als die nog te zuur is, voeg dan eetlepel voor eetlepel suiker toe tot het de juiste smaak heeft. Maak de saus vooral niet te zoet.

Ik laat vervolgens de saus een beetje afkoelen en maak er dan met de staafmixer een gladde saus van.

Welk gerecht moet bij jullie beslist op tafel staan tijdens het kerstdiner?

Advertenties

43 thoughts on “12 dagen van kerstmis – dag 9

    • Bij ons ook stoofpeertjes van onze eigen boom. Ik maak 2 grote pannen vol als de peren geoogst zijn en als de peertjes klaar zijn vries ik alles kant en klaar in om zó te kunnen pakken, dus 1x werk en daarna genieten !

  1. Warme kersen : het sap van de kersen aan de kook brengen, binden met een beetje maizena, naar smaak wat suiker toevoegen. Dan de kersen weer bij het papje doen. Heerlijk op een bordje: kleine pannenkoekje, beetje ijs, warme kersen en een dot slagroom. Een kleurig lekker toetje. Smullen maar.

  2. Heel traditioneel:spruitjes en stoofpeertjes.En als snoeperij eigengebakken appelbollen met warme saus van kersen en een flinke toef slagroom.
    Fijne feestdagen allemaal!!

  3. Bedankt voor het recept! Met kerst eet ik graag stoofpeertjes, hoewel ik boerekool ook echt heerlijk vind en ik dat het liefst zou eten met kerst, maar de meeste mensen om mij heen vinden dat maar niks. Groetjes Betty.

  4. Op 1e Kerstdag vieren we de verjaardag van mijn schoonzus.traditie is dan om boerenkool met worst/gehaktbal te eten.
    De saus is lekker bij kip en ook wel bij vis-vind ik.
    gezellige avond
    groetjes,Truus
    ps Marina gefeliciteerd!

  5. Recept word bewaard want dit jaar heb ik vrij lekker 1 dag eten bij jongste dochter en tweede kerstdag eten bij mijn ouders de zondag tussen kerst en oud en nieuw komt oudste met 3 kinderen gezellig gourmetten en alvast het kindervuurwerk uitproberen met opa en oudjaar lekker rustig met zijn tweetjes iets vast hebben wij nooit het ligt eraan wie er komen en wat ze dan willen ooit hebben wij een lievelingsmenu gemaakt ieder mocht zijn favoriete eten kiezen dat ging van pannekoeken via pizza naar spaghetti tot kerstkalkoen weer naar patat met frikandel heel leuk en iedereen was blij. Zekregen allemaal hun lievelings eten dus geen gezeur doe het misschien ooit nog eens.groetjes tonny

  6. Bij ons staat altijd een stoofpot van diverse soorten wild op tafel. Onze oudste zoon zorgt voor de stoofperen daarbij, zelf maak ik een cranberry saus (jouw recept ziet er ook heel aantrekkelijk uit Annemiek.) en daar naast nog rode kool met stukjes appel. Succes verzekerd en je kunt alles van te voren klaarmaken. Ook wat waard!

  7. dank voor je lekkere recept, ga ik zeker proberen, eerst nieuwe cranberry’s kopen want de andere zitten inmiddels in weckpotten. donderdag hebben we kerstlunch op het werk, daar ga ik ook een weckpot voor maken. de reacties zijn nu al leuk van de collega’s toen ik er een foto van liet zien. heb niet echt een favoriet recept voor kerst, meestal elk jaar wat anders. dit jaar 1e dag bij dochter en schoonzoon, met de familie,en dan maakt ieder een gang, tweede dag komen vrienden en gaan we Italiaanse bouillonfondue eten.

  8. ik heb geen voorkeur voor een gerecht er zijn zoveel lekkere
    gerechten te vinden voor een kerstdiner,
    vaak beslis ik niet zo ver van te voren wat de gerechten gaan worden,

  9. Dat lijkt me een lekker recept, ga het zeker proberen. We hebben altijd wel cranberries maar ik doe er verder niets mee/ in. Wat er ook altijd is is appelcompote van cox appels. Een recept van mijn moeder. Hartelijke groeten, Beerta

  10. Hoi Annemiek, dank je wel voor het recept, dit is zeker het uitproberen waard! Wij eten dit jaar 1e kerstdag bij ons thuis met de hele familie. op het menu staat de streekbox van het nrc: allemaal lekkers met recepten erbij. Dus lekker de hele dag af en toe in de keuken rommelen, lekkere dingen maken en daarna gezellig met elkaar aan tafel.

  11. Hè waar is m’n lekkere chipolata pudding nu gebleven? Een heerlijke luchtige pudding met rode en groene geconfijte vruchtjes. Een familie recept. Ieder jaar wordt deze door één van de kinderen gemaakt.De eier-gelatine-melk emulsie die lobbig moet worden is het geheim.Of wel leren aanvoelen. Zo heeft iedere”hobby” zijn kracht.

  12. Cranberrysaus staat ok altijd op het menu, maar favoriet is als dessert appelcrumble met een bolletje roomijs. Mmmm, ik kan niet wachten tot het kerst is.

  13. Dit recept komt zeker bij mijn verzameling van lekkere recepten.
    Zelf gaan wij met kerst samen met onze kinderen en kleinkinderen gourmetten, of zoals onze kleinzoon zegt:
    “zelf koken met kleine pannetjes op de tafel”.

  14. Het wordt bijna afgezaagd, maar bij ons met Kerst ook spruitjes, stoofpeertjes en een heerlijke runderrollade. Daarbij dan nog appelmoes van onze eigen appelbomen waar mijn man elk jaar héél véél van maakt.
    Jouw recept van de cranberrysaus Annemiek lijkt me heerlijk en ga ik zeker een keer uitproberen.
    Ook het recept van Remmina Wessels van de warme kersen doet me watertanden als ik er aan denk.

  15. Ik geloof dat er geen peertje meer bestaat dat geen stoofpeertje is geworden. Dat deed mijn oma ook al. En rollade en die insmeren met honing en mosterd. Gebakken aardappeltjes. En na bitterkoekjes pudding met ammaretto.

  16. Wij willen altijd dat er een lekker ijsdessert is, dat doet al het vorige dat we eten beter verteren 🙂
    Verder is het alle jaren iets anders qua voor- en hoofdgerecht. Dit jaar zal het anders zijn want ik moet morgen voor mijn vierde chemokuur, dus zal ik met kerst ziek zijn. Maar volgend jaar is er weer een nieuwe kerst en dan gaan we er weer voor 🙂

  17. Ja dat zal ik uitproberen ziet er een goed recept uit eens iets anders dan appelmoes, Ik drink ook graag veenbessensap,het is een zeer gezonde fruitsoort heb ik eens gelezen!
    Vele groetjes, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s