12 dagen van kerstmis – dag 6 en 7

Vandaag niet een maar twee winnaressen, zij mogen zeggen waar de prijs van vandaag, een kerstpatroontje, naar toe mag. En als je reageert op dit berichtje maak je ook weer 2 x kans om te winnen.

nr. 34 Hilda en

nr. 26 Truus

Het leek mij leuk om voor vandaag de geschiedenis van de 12 dagen van kerstmis eens op te zoeken. En wie schetst mijn verbazing: het blijkt dat de 12 dagen van kerstmis pas beginnen OP tweede kerstdag. En ik maar denken dat het tot 25 december duurde. Enfin, dan zijn we er goed op tijd bij dit jaar.

The Twelve Days of Christmas is een

The Twelve Days of Christmas is een Engels kerstlied dat behoort tot de populairste en vaakst opgenomen kerstliederen van de afgelopen eeuw. Het lied werd voor het eerst gepubliceerd in Engeland in 1780, maar analyse van de tekst doet vermoeden dat het lied oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Dat hebben de Amerikanen vast ook niet door, want die zijn over het algemeen niet zo dol op Fransen, maar wel op dit liedje.

Het lied gaat over een lijst van geschenken die iemand krijgt van zijn of haar “ware liefde” op elk van de 12 dagen van kerstmis. Dit zijn de 12 dagen die volgen na kerstmis; van 26 december, ook bekend als de feestdag van Stefanus, tot 6 januari,Driekoningen. Elk couplet gaat over een van deze 12 dagen.

Per couplet wordt de lijst van geschenken langer door een kettingrefrein: naast het nieuwe geschenk dat die dag wordt gegeven, worden ook alle geschenken uit de vorige coupletten weer opgenoemd. Tevens geeft de dag waar elk couplet bij hoort het aantal aan dat van dit geschenk wordt gegeven (1 exemplaar op de eerste dag, twee op de tweede enz.) De volledige lijst van geschenken bestaat uit:

12 spelende trommelaars
11 doedelzakspelers
10 ruiters
9 dansende vrouwen
8 melkmeisjes
7 zwanen
6 ganzen
5 gouden ringen
4 zangvogels
3 Franse hennen
2 tortelduiven
1 patrijs in een perenboom

De bekendste versie van het lied, is die van James O. Halliwell uit 1842. Hij publiceerde het lied in de vierde editie van The Nursery Rhymes of England (1846). Het lied bestond echter al langer. Reeds in de 16e eeuw zou het al hebben bestaan. De exacte oorsprong is niet bekend, maar mogelijk is het lied begonnen als een spel voor de feestdag Driekoningen. De gezongen versie van het lied bestaat al langer dan de oudste geschreven versie, en is mogelijk van Franse oorsprong.

En natuurlijk zijn er ook de nodige borduurpatronen die hierover gaan.

   

The Prairie Schooler – Oh Christmas Tree                   Little House Needleworks – 12 days of Christmas

   

Stacy Nash – 12 days of Christmas sewing roll       Sue Hillis Designs – 12 days of Christmas ornaments

Hebben jullie een favoriet kerstliedje?

Advertenties

48 thoughts on “12 dagen van kerstmis – dag 6 en 7

 1. Ik vind de meeste kerstliedjes te zoetsappig, maar als ik dan toch 1 moet kiezen wordt het “Walking in a winter wonderland” maar dan vooral omdat wij het altijd verbasterden tot “Walking in my winter underwear…” en dan hadden mijn zusjes en ik de grootste lol. Bedankt voor je verhaal over dat beroemde kerstliedje, ik wist niet dat het al ZO oud is. Groetjes Betty.

 2. ‘Ik hou van december, met z’n feestdagen’ liedje dat ik van mijn kinderen heb geleerd. Dat we samen (schaamteloos) heerlijk hard zingen als we op de fiets door de stad rijden.

 3. Ere zij God ! Als in de kerstnacht de kerkdeuren wijd open worden gezet en alle klokken luiden:kippenvel.
  Wat een mooi borduurtje van Little House.
  Groetjes van Barbara

 4. Het zijn een paar liedjes; van Urbanus: Jezeke is geboren in een bakske vol met stro en die van Chris Rea: Driving home for Christmas, eenmaal je begint ben je overmand door al die mooie liedjes, liedjes van toen en nu zo tijdloos voor Kerst…
  Groetjes, Claire

 5. nog steeds de herdertjes lagen bij nachten, brengt zulke leuke
  herinneringen boven van vroeger, kerstontbijt, buiten nog donker en cadeautjes
  onder de boom,

 6. Het meest indrukwekkend vind ik ; Ere zij God…, door heel veel mensen tegelijk gezongen. Prachtig. Interessant om één en ander te lezen over de 12 dagen van (dus na) kerstmis.
  De ornamentjes van Sue Hills vind ik erg mooi.
  Groetjes Aafke

 7. Schattig lied vind ik dit. Met het koor hebben we het ook regelmatig gezongen, was leuk om te doen.
  De kleine trommelaar is voor mij een lied met een mooie en lieve betekenis.
  De borduurtjes die je erbij hebt gezet zijn ook niet vies.
  Fijne avond Annemiek.

 8. Hilde gefeliciteerd met het patroontje.
  Leuke borduurwerkjes over de 12 dagen.En zo leuk de uitleg van dit versje.
  Een van mijn favoriete Kerstliedjes is–Er is een Kindeke geboren op d’aard….,dat doet me denken aan het kerstfeest van de zondagsschool.
  gezellige avond
  hartelijke groetjes,
  Truus

 9. hallo Annemiek,

  Ondanks dat ik al wat gewonnen heb,ga ik toch het opnieuw proberen. Nu voor mijn oudste zus. Haar man heeft weer hartproblemen en hij kan ook steeds moeilijker lopen. Hij is al eens aan zijn hart geopereerd en een paar maand terug kreeg hij het plotseling weer benauwd.En dat is dan erg schrikken-gelukkig is het wel goed afgelopen. Zij borduurt ook,maar door deze toestanden en de spanningen daar omheen,is ze er mee gestopt. Misschien dat dit haar weer een duwtje de goede richting geeft.

  gezellige avond hartelijke groeten Truus

 10. behalve dat je ons allerlei leuke patronen en borduurwerkjes laat zien, doe je ook nog iets aan onze algemene ontwikkeling Annemiek. Ik had geen weet van 12 dagen Kerstmis. Weer wat geleerd!
  Mijn mooiste kerstliedje is Koppangen van Anne Sofie von Otter, van haar CD Home for Christmas.

 11. Ondanks dat ik al gewonnen heb, toch nog weer gereageerd, ik zou namelijk onze handwerklerares ook graag verrassen. Heeft ze wel verdiend met alles wat ze ons leert.
  En wat betreft der kerstliedjes: in het donker in de sneeuw met vrienden zingen, en het liedje maakt dan niet uit.

 12. Ik heb een favoriet kerstliedje, namelijk ‘Christmas 1915’. Dit gaat over de korte wapenstilstand in de loopgraven op kerstavond 1915. Het wordt op mijn cd gezongen door Tommy Flemming, de bekendste zanger van Ierland. Als je dat hoort, word je heel stil…..

 13. Truus jij ook gefeliciteerd, wat een verrassing, ben super blij en ik mag iemand anders ook nog blij maken.
  Annemiek, thans a lot. Mijn favoriete lied is silent night of in ons moeders taal stille nacht.

 14. Wat een verleidelijke patroontjes, om in januari mee te beginnen en in alle rust te maken voor kerst 2014. Maar der 12 dagen van Kerst maken we dankzij jou dit jaar wat langer. Het is goed om het leven te vieren en een paar dagen extra zijn daarin zeker welkom!
  Hartelijke groet,
  Helena

 15. Wat leuk om de geschiedenis van dit lied te horen. In mijn kinderkoor laat ik altijd solo stille nacht heilige nacht zingen. Dit ontroerd mij elke keer weer. Zo’n prille kinderstem dit fijne lied.

 16. Mijn favoriet is once upon a christmas van piet veerman maar op dit moment zit de kerst cd van nicken simon toch wel het meeste in de cd speler maar ach op dit moment is elk liedje goed als het maar kerstig is maar jou verhaal is erg leuk groetjes

 17. all I want for Christmas is my teeth back van Ella Fitzgerald, dat is mijn favoriete kerstliedje, het heerlijke slissen wat ze daarin doet maakt mij steeds aan het lachen.
  groetjes

 18. Driving home for Christmas, dat is mijn favoriet.
  Het verhaal wat je schreef is heel leuk om te lezen. Een stukje geschiedenis is altijd fijn.
  En de patronen zijn ook leuk. Jammer dat een dag maar 24 uur heeft……
  groetjes

 19. Wat leuk om dat allemaal te lezen over dat liedje. Mijn favoriet is toch (heel cliche) Stille nacht en dan twee stemmig. Ik heb het vaak zelf gezongen. En ook Ere zij God door een volle kerk. Hartelijke groeten, Beerta

 20. Zelf ben ik gek op Engelse kerstliedjes, o.a. God rest ye merry gentlemen. Prachtig vind ik dat. Het patroon van LHN 12 days of Xmas lijkt me ook de moeite waard om te borduren.
  Fijne dag,
  Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s