12 dagen van kerstmis – dag 2

Bedankt voor alle reacties gisteren op de 12 dagen van kerstmis, ik heb er veel zin in en vind het bijzonder leuk om te zien dat jullie er net zo over denken. Het kadootje van gisteren is een klein pakketje van een gratis kerstpatroontje. De winnares is:

nr. 18 Nardy

Nardy, ik heb je al een mail gestuurd om de informatie op te vragen, ik hoop dat de door jouw gekozen ontvanger dit pakketje nog net voor kerst af kan hebben. En voor alle anderen, reageer vandaag weer op dit berichtje en je hebt weer een nieuwe kans om mee te doen.

Voor de dames met een poes, ik heb nog nooit gemerkt dat Miss Murphy uit de weckflessen drinkt. Dat komt denk ik, omdat de cranberries echt naar boven komen drijven en het water dus niet bereikbaar is. Ik vul de fles tot ongeveer 5cm van de rand en ze kan er dus ook niet goed bij. Verder kun je inderdaad gewone waxinelichtjes gebruiken, drijfkaarsjes kunnen vast ook maar is niet noodzakelijk, door de cranberries blijven de waxinelichtjes ook gewoon drijven.

Vandaag heb ik een recept voor jullie van kerstkoekjes die ik ieder jaar maak. Ik ben er zelf dol op, havermout als pap is niet aan mij besteed, maar havermout in bakrecepten is een van mijn favoriete ingrediënten.

Cranberry – havermout koekjes

Cranberry Oatmeal Cookies

Ingrediënten (voor 15-20 koekjes):

  • 115 gram boter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 1 groot ei
  • 100 gram bloem
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • beetje nootmuskaat
  • 125 gram havermout
  • 100-125 gr gedroogde cranberries (ik koop ze bij de Lidl, staan bij de nootjes in een zak)

Bereiding:

1. verwarm de oven voor op 170 graden.

2. meng de bloem, zout, bakpoeder in een kleine mengkom en zet apart.

3. in een grotere beslagkom mix de boter en suikers een paar minuten en voeg het ei toe. Mix totdat je een luchtige substantie hebt.

4. voeg het bloemmengsel toe en roer het goed door elkaar.

5. voeg tot slot de havermout en cranberries toe en meng alles goed.

6. leg een anti-aanbakmat op je bakplaat of smeer ‘m in met boter.

7. maak balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een gehaktballetje.

8. houd voldoende ruimte tussen de balletjes als je ze op de bakplaat legt en druk ze plat met je hand.

9. bak de koekjes 18-20 minuten totdat ze net bruin beginnen te worden.

10. haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen (ze garen nog een beetje na).

11. maak een kop koffie/pot thee en geniet van je koekjes.

Welke koekjes bakken jullie het liefste?

Advertenties

53 thoughts on “12 dagen van kerstmis – dag 2

    • Sinds ik in een natuurvoedingswinkel ben gaan werken heb ik havermoutpap leren waarderen , zalig. Ook heerlijk om koekjes mee te bakken. En dan is biologisch wèl zo lekker Annemiek, je proeft het verschil qua smaak écht !

  1. Nu ik in Hongarije “woon” en voor de Kerstdagen een paar week in Nederland zal zijn, moet ik zoete koekjes bakken om mijn man mee te krijgen naar jullie fantastische winkel!

  2. Deze moet ik natuurlijk gaan proberen met kleindochter gwen omdat ze elke keer als ze komt vraagt gaan we knutselen bakken of naaien bedoeld dus iets met naald en draad nou volgende keer een nieuw soort koekjes dus bedankt groetjes tonny

  3. hallo Annemieke,

    ‘kGa het toch proberen met de cranberry’s en dan laat ik je het wel zien. Je koekjes zien er ook lekker uit en dan kan ik die gelijk maken als ik de cranberry’s heb gekocht. Kan dus nog steeds niet via je blogje reageren,dus maar weer zo.

    Het pakketje –mocht je mijn naam trekken– wil ik naar mijn jongste zus sturen. Haar man is wat meer dan een jaar geleden overleden en ze was vroeger altijd creatief bezig. (Toen we nog ongetrouwd waren,knutselden we samen wat af.) Nu zit ze wat in een dipje en lukt het haar niet om de draad -letterlijk-weer op te pakken. Dit zou haar misschien over de streep kunnen trekken.

    Annemieke nog 1 nachtje slapen voor weer een leuk verhaal van jou! LEUK!!

    hartelijke groetjes,Truus

  4. Hmmmmmmmmmmmmmmm wat ziet dit er lekker uit, ga ik zeker eens proberen. En het pakketje, daar weet ik wel iemand voor. Ze heeft het erg moeilijk momenteel en kan wel een kleine oppepper gebruiken. Groetjes, Amarins

  5. Heeeerlijk, die koekjes. Ik ben een echte fan van havermoutkoekjes, en van grandberry’s ,
    dus samen in een koekje dat kan nooit mislukken.

  6. Deze combinatie lijkt me heel lekker en zodra de nieuwe oven in bedrijf is – wordt waarschijnlijk eind januari – ga ik deze zeker maken. Ze zullen toch ook na de kerst ook wel smaken :). Mijn favoriete koekjes zijn kletskoppen.
    Groetjes Ineke

  7. Heel Holland bakt! Lekker, ik ben dol op koekjes en nog leuker is; de koekjes eerst zelf maken. Zou ‘Heel Holland borduurt’ niet leuk zijn?

  8. Mijn favoriete koekjes zijn macarons en ik zou willen dat ze niet zo bewerkelijk waren
    Deze lijken me een stuk makkelijker te maken maar toch origineel
    Dank je annemiek

  9. De koekjes zullen heerlijk zijn. Ik ben niet zo’n bakster. Er is al zoveel dat ik leuk vind en mijn energie is beperkt. Maar het 12-dagen project vind ik zeker leuk.
    Helena

  10. Je haalt me al bijna over de streep om eens wat te gaan bakken. (Ik ben er niet zo’n held in, en onze oven heeft er ook niet altijd zin in…) Maar wie weet probeer ik deze wel, in ieder geval bedankt voor het recept! Groetjes Betty.

  11. Deze havermoutkoekjes zijn vast heel lekker en zeker het proberen waard, maar havermoutpap is voor af en toe een keer ook best wel lekker.

  12. Die gedroogde cranberries zijn ook lekker om zo te eten, vind ze heerlijk. Ik ga deze koekhes proberen! Favoriet hier zijn mijn zelfgebakken brownies, wel een aangepast recept.

  13. Ik zie het al voor mij lekker gebakken koekjes op tafel met een heerlijk theatje, dit bij een mooie kerstkaars, zeker een kerstpatroontje gaan borduren…. wat zou de volgende verrassing zijn, wat leuk om ons in de ban te houden, dank u wel, ik geniet van elke mail van de handwerkboetiek en alle reacties ! ! !

  14. Goed idee koekjes maken. Deze ga ik zeker proberen. Weet je wat lekker is hazelnootmuffins met chocoladepasta! Geen koekjes maar zo lekker!

  15. Dat ziet er lekker uit. Zou het ook met Brinta kunnen? Ik heb een pak gekocht voor een ander recept. Dat was geen succes en nu zit ik met dat pak.
    O, ja wat een leuke patronen, meer tijd zou ook wel handig zijn. Hartelijke groeten, Beerta.

  16. Elke dag mail van De Handwerkboetiek! Leuk!!
    Ik hou niet van bakken en koken, maar een recept met cranberry is altijd ok. We houden erg van Terschelling en komen er elk jaar en steevast gaan we dan naar de Koffiemolen voor ons traditionele cranberrytaartje met slagroom, heerlijk!
    Groetjes Tineke

  17. Heb je recept gauw opgeslagen want mijn zus en ik zijn dol op havermoutkoekjes (de pap roept inderdaad jeugdherinneringen op die niet zo hoeven). Misschien kom ik er nog wel toe voor de kerst te bakken.

  18. Oow gelukkig dat jij dezelfde bent havermoutpap, vreselijk, ik ben dr als kind elke week mee gepest maandags was havermoutpap na de warme maaltijd, maar in koekjes vind ik het ook lekker, bedankt voor je recept ga het zeker uitproberen groetjes Linda

  19. Ha Annemiek . Wil je voor mij het patroon van Olivier kerstsok apart houden. Ik zie jè in januari op de dag van merkwaardig in Nijkerk. Bijvoorbaat dank. Met vriendelijke groet Diny Barendse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s