Hoe doe je dat – kraaltjes bevestigen

Zo af en toe krijgen we vragen over hoe je iets doet. Dat kan verschillen van een bepaalde steek borduren tot het in elkaar zetten van een borduurwerkje tot welke naald moet je waarvoor gebruiken. Het leek mij nuttig om zo af en toe ook op dit weblog aandacht te besteden aan dergelijke vragen, met een aantal foto’s erbij voor de duidelijkheid.

Deze eerste Hoe doe je dat gaat over het bevestigen van kraaltjes. Kraaltjes kunnen echt iets toevoegen aan je borduurwerkje en het is natuurlijk belangrijk dat ze stevig blijven zitten.  Er zijn vast nog meer manieren van het bevestigen van kraaltjes, maar ik doe het zo en tot nu toe heb ik geen last gehad van “vallende” kraaltjes.

Ik vind het prettig om de kraaltjes te bevestigen met een kleur garen die past bij de stof. Vandaar dat je de foto’s even goed moet bekijken :).  Kom op de plek naar voren waar je een kraaltje volgens het patroon moet bevestigen, net zoals je een kruisje zou gaan maken. Rijg de kraal aan de naald.

Steek naar achteren waar je ook voor een kruisje naar achteren zou steken. Je hebt als het ware, het eerste “pootje” van een kruisje geborduurd, alleen zit er een kraaltje aan de draad. En je komt weer naar voren waar je dat voor een kruisje ook zou doen, in dit geval dus 2 stofdraden naar links.

Ga nu nog een keer door het kraaltje en trek de draad aan voor je verder gaat, zodat het kraaltje strak op de stof ligt.

 

Tot slot steek je de naald met draad weer naar achteren, net als bij een gewoon kruisje. Je hebt nu een kraaltje bevestigd door een gewoon kruisje te maken. Doordat je 2 x door het kraaltje gaat, komt de bolle kant recht op de stof te staan. Zelf vind ik dit heel mooi, als het licht er namelijk op valt, zie je gelijk dat het een kraaltje is.

En je kunt ook zien dat met een borduurdraadje in de kleur van de stof, je het bevestigen eigenlijk niet meer ziet. En omdat het kraaltje als het ware twee kanten opgetrokken wordt, gaat ie ook niet wiebelen. Een enkel borduurdraadje is voldoende om de kraaltjes goed vast te zetten. En als je de gewone Mill Hill kraaltjes gebruikt, kun je een naald nummer 28 gebruiken voor het bevestigen. Natuurlijk kun je ook een kralennaald gebruiken, maar die hebben een scherpe punt, en ik weet gewoon dat de naald minstens een keer in mijn vinger belandt.

Heb je zelf een vraag voor deze rubriek, laat het me dan weten. Ik weet nog niet hoe vaak ik deze rubriek laat terugkomen, maar ik zal mijn best doen om alle vragen aan bod te laten komen.

Advertenties

8 thoughts on “Hoe doe je dat – kraaltjes bevestigen

  1. Hai Annemiek,
    En ook ik zit met een vraag:hoe maak je een whipped bak stitch?Ik heb weer en weer het patroon bekeken maar ik kom er niet uit.Als het te ingewikkeld is om hier uit te leggen mag ik dan een afspraak in de winkel maken?
    Groetjes van Barbara.

  2. Ook ik zou graag DE TRUC zien om in een keer goed een French Knot te fabriceren. Soms lukt het wel, soms moet ik het twee keer over doen omdat je er niets van ziet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s